V Hanušovciach nad Topľou čakajú na šrotovné od skorého rána

06.04.2009 Celý región

Hanušovce nad Topľou 6. apríla (TASR) – Na otvorenie prevádzky spoločnosti MAVEBA v Hanušovciach nad Topľou, ktorá sa zaoberá zberom a ekologickým spracovaním starých vozidiel, dnes čakali ľudia už od 5. hodiny.
Pred bránami areálu stálo niekoľko desiatok starých škodoviek, ale aj autá iných značiek, ktoré sa majitelia rozhodli dať zošrotovať, aby tak získali dotáciu na kúpu nového auta.
\"Po prvej výzve som to nestihol. Počul som, že bol veľký záujem a preto som prišiel hneď v prvý deň. Teraz je 9.00 a som asi 30. v poradí. Mám viac ako 20-ročné auto a chcel by som nové, \" povedal pre TASR 55-ročný Vranovčan. Na odovzdanie áut však nečakali len súkromní vlastníci, ale našli sa aj takí, ktorí ich využívajú na podnikateľskú činnosť a radi by obnovili svoj vozový park.
V bežnom režime dokáže táto spoločnosť mesačne odobrať a selektívnou demontážou spracovať asi 160 vozidiel. Na území Prešovského kraja má spolu šesť odberných miest a v marci počas prvej vlny šrotovného prevzali, podľa riaditeľa firmy Ervína Mačeja, okolo 75O starých vozidiel. Bez problémov zvládli marcový nával a rovnako sú pripravení vyhovieť zákazníkom aj v nasledujúcich dňoch.
\"Neregistrujeme žiadne problémy. Ľudia sú zatiaľ disciplinovaní a čakajú, kedy na nich príde rad. Každý deň sme schopní prebrať na všetkých našich odberných miestach spolu do 120 motorových vozidiel, \" konštatoval Mačej a dodal, že do 11. hodiny prevzali v Hanušovciach od majiteľov približne 52 starých áut.
Dokumentáciu spracúva v hanušovskej prevádzke momentálne šesť administratívnych pracovníkov, z ktorých časť presunuli aj z výroby. Vozidlá postupne zvážajú zo všetkých stredísk. Po kontrole technických dokladov totiž musia prejsť technológiou vysušovania a následne ich uskladnia a pripravia na ďalšie spracovanie. Podľa Mačeja sa časti áut dajú zhodnotiť až na 95 %, vrátane recyklácie odpadových olejov.
Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vo svojom výnose pre druhú vlnu upravilo podmienky na poskytovanie podpory. Maximálna výška kúpnej ceny automobilu zostáva na pôvodných 25.000 eurách (753.150 Sk). Dotácia sa poskytuje vo výške 1000 eur (30.126 Sk) za podmienky, že predajca poskytne zľavu najmenej 1000 eur. Na šrotovné v druhej vlne vyčlenila vláda 22,1 milióna eur (665,78 milióna Sk). (1 EUR = 30,1260 SKK)
 

Vyberte región